Home

Sint-FredegandusGezellen vzw

Enkele van onze kunstschatten

decoratief lijntje

Wie zijn wij?

Praktische informatie

Sint-Fredegandus

Kerkgeschiedenis

Kunstschatten

Restauraties in 2019

Publicaties

Agenda 2019

Erfgoeddag
28 april

Erfgoeddag - 28 april 2019

Thema «Hoe maakt u het?»

Op 28 april 2019 is het weer erfgoeddag, met als thema «Hoe maakt u het?».

De Sint-Fredeganduskerk op de Lakborslei 31 te 2100 Deurne zal die dag open zijn van 12-18 uur.

Gratis rondleidingen

Er zijn twee gratis rondleidingen voorzien om 14u00 en om 16u00.

Hoe maakt u het

De Sint-Fredeganduskerk bevat heel veel kunstwerken en reeds gedurende 20 jaar wordt er, in functie van de beschikbare middelen, een of meerdere van deze kunstwerken gerestaureerd.

Met soms primitieve middelen maakten ambachtslui en kunstenaars in het verleden allerlei kunstwerken om de mensen een boodschap over te brengen. We denken dan aan kruiswegen, heiligenbeelden alsook aan calvaries.

De Sint-Fredeganduskerk bevat meerdere kunstwerken die dezelfde personen of gebeurtenissen voorstellen, maar op een andere wijze gemaakt zijn, naargelang de tijdsgeest. De betekenis is steeds dezelfde maar de voorstelling en het gebruikte materiaal zijn verschillend.

Kruiswegschilderijen

Nemen we bijvoorbeeld de verschillende kruiswegen die in de kerk hangen.

  • Er zijn veertien kruiswegschilderijen (olieverf op doek) gemaakt door Eduard Dujardin in de periode 1864-1866 met als afmetingen 128 x 233 cm.
  • Daarnaast zijn er de veertien ovale kruiswegmedaillons in Japanse eik (60 x 80 cm) gemaakt door Costers en Havermans in 1956.
  • En op erfgoeddag tonen we ook nog een reeks van 14 hedendaagse kruiswegschilderijen (60 x 80 cm) gemaakt in 2010 door kunstenares Chris Blanckaert.

Tijdens de rondleidingen worden deze in detail besproken, evenals nog andere onderwerpen die veelvuldig aanwezig zijn zoals o.m. voorstellingen van heiligen en opstellingen van calvaries.

De moeite waard!

De Sint-FredegandusGezellen nodigen u uit om een van de rondleidingen mee te volgen. Wij zijn ervan overtuigd dat het de verplaatsing waard is!